De hoofdstad Londen is inmiddels goed voor bijna een kwart van de hele Britse economie. En waar het hele land leunt op Londen, leunt Londen op de City. Een Brexit is daarmee extra gevaarlijk, schrijft Z24’s Thijs Peters.
De Britse economie gaat als de brandweer. Het bruto nationaal product groeide in 2014 met een spectaculaire 2,9 procent. Daar kunnen we in Nederland met onze 1,0 procent alleen van dromen (beide cijfers afkomstig van Eurostat, red.)
Wat echter opvalt, is dat de groei geografisch scheef verdeeld is. Het Britse bureau voor de statistiek berekende de bruto toegevoegde waarde per hoofd, dat is hetzelfde als het bbp per hoofd, maar exclusief belastingen en subsidies, voor de verschillende regio’s van het Verenigd Koninkrijk. (Zie de kaart hieronder, klik voor vergroting).
Wat meteen opvalt, is dat in Londen het geld verdiend wordt. Een Londenaar produceerde in 2014 gemiddeld voor 42.666 Britse ponden (omgerekend 58.841 euro) per jaar, terwijl een Welshman slechts 17.573 pond (24.235 euro) bijdroeg aan de Britse economie.
Die kloof tussen Londen en de rest wordt alleen maar groter. De bruto toegevoegde waarde per hoofd nam in Londen toe met 5,3 procent tegen 3,6 gemiddeld in het hele Verenigd Koninkrijk. (zie grafiek voor het aandeel per regio, klik voor vergroting).
Wat als een Brexit voor bedrijven een exit is?
De Londense economie is natuurlijk veel meer dan de City. Een deel van het spectaculaire groeicijfer van de Britse hoofdstad valt waarschijnlijk toe te schrijven aan geëxplodeerde huizenprijs in de hoofdstad. Maar het hangt wel allemaal samen met de rol die Londen heeft als één van de belangrijkste financiële centra van de wereld.
En die rol die loopt gevaar bij een Brexit, een vertrek uit de EU. Op dit moment kunnen buitenlandse banken en verzekeraars van buiten de EU met een vestiging in Londen zaken doen in de hele EU; 'passporting' wordt dat genoemd. Wanneer Londen echter buiten het Europese Unie komt te liggen, moeten die financiële instellingen (neven-)vestigingen op het continent gaan openen om in de Europese Unie zaken te doen.
Hoewel het niet echt waarschijnlijk is dat bedrijven meteen hun Londense vestiging zullen opdoeken, zullen ze die wel afslanken omdat ze personeel verhuizen naar Dublin, Amsterdam, Frankfurt of Parijs, zo blijkt uit onderzoeken in opdracht van TheCityUK. Zelfs de Britse bank HSBC heeft erover nagedacht of ze bij een Brexit het hoofdkwartier niet moeten verplaatsen, in hun geval van Londen naar Hong Kong.
Een Brexit zal niet meteen tot een ware exodus leiden, maar de City zal wel inkrimpen, en dat heeft meteen gevolgen voor de rest van Londen. De nu torenhoge huizenprijs zal wel eens fors kunnen gaan dalen, veel mkb-toeleveranciers zullen het gaan merken.
Geen einde aan de regeldruk
Voorstanders van een Brexit, zoals deze Britse filosoof onlangs op Z24, verwachten vaak dat het mee zal vallen. Ze hameren op het feit dat de Britse economie veel last heeft van de Europese regelzucht. Een vertrek uit de EU zou juist goed kunnen zijn voor de City omdat de strenge financiële regels van Brussel dan niet meer gelden.
Echter, zo beredeneerden juristen van DLA Pipe in een rapport in oktober, de kans daarop is klein omdat de regels steeds meer grensoverschrijdend gelden. De juristen van dit wereldwijde advocatenkantoor, met op dit moment een hoofdkantoor in Londen, stellen dat banken die in de EU zaken willen doen zich hoe dan ook aan de regels uit Brussel zullen moeten houden.
Een Brexit is kortom een fors risico voor Londen. En omdat Londen bijna een kwart van de Britse economie vormt, heeft heel het Verenigd Koninkrijk daar last van.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl